Press release, Applications

LED ensures premium feel of new Volvo V40

Pressmeddelande  •  2012-03-12 08:00 CET

 

En mer utpräglad skandinavisk design och finare material får insidan på nya Volvo V40 att kännas extra premium. En viktig del av upplevelsen är ljuset. Med ny LED-teknik har det svenska företaget Optoga bidragit till att skapa en ljusmiljö i bilen som lyfter den känslan. Samtidigt som energiförbrukningen är 90 % lägre än tidigare!   

Volvo V40 är fylld med ny teknik i världsklass. Varje liten detalj är genomarbetad och förbättrad, till och med innerbelysningen är ledande i bilbranschen.

Tuffa krav på belysningen

Uppdraget att ta fram nya ljuskällor till bilen gick till Optoga i Arboga. Ett företag som specialiserat sig på LED-teknik och idag levererar ljusmoduler och teknik över hela världen. Stefan Larsson, vd på företaget berättar. ”Vi har under många år haft ett samarbete med Volvo personvagnar. När de började utveckla plattformen som V40 baseras på, fick vi uppdraget att hjälpa dem ta fram en bättre och energisnålare belysning för kupé och bagageutrymme”.

Kraven var tuffa. Designen och de nya materialen skulle lyftas fram när innerbelysningen var tänd. Företaget ville ha en ljuskvalitet som presterade bättre än de befintliga kraven inom medicinsk belysning (Ra 90). Ljuskällan skulle uppnå ett färgåtergivningsvärde på Ra 92.

LED-ljus med många funktioner
Belysningen skulle även vara mer funktionell, extremt energisnål och fick inte bli dyrare än tidigare alternativ med glödlampor. LED ifrågasattes initialt eftersom man förutsatte att kostnaderna skulle överskrida budgeten, men även att kvaliteten på ljuset skulle bli sämre. ”Det finns fortfarande många felaktiga föreställningar om LED. Utvecklingen går snabbt och våra lysdioder ger en extremt hög kvalitet vad gäller färgåtergivning, färgtemperatur och känslan av ett komfortabelt ljus”, förklarar Stefan.

LED-ljuskällan som Optoga utvecklat för Volvo är dyrare än en vanlig glödlampa, men har digitala funktioner som förenklar installation, kablage och styrsystem. Totalt sett är den nya belysningen betydligt mer kostnadseffektiv än tidigare lösningar.

90 % lägre energiförbrukning
Bilen är full av elektronik som ökar säkerheten och gör bilåkandet roligare, samtidigt som bränsleförbrukningen sänkts ytterligare.  Det kräver energisnåla lösningar. ”Den befintliga analoga tekniken som sitter i bland annat V50 med glödlampor förbrukar ungefär 50W. I nya V40 är motsvarande siffra drygt 5W och då har vi kompletterat belysningen för att uppnå ytterligare funktioner och en trevligare upplevelse”.

Instrument- och accentbelysningen underlättar för föraren och skapar stämning. Ljuset gör bilen inbjudande och medför även en bättre omgivningsuppfattning. När en dörr öppnas lyser ljuskällor upp marken och underlätta när du kliver i och ur bilen. I bagageutrymmet lyser flera ljuskällor upp utrymmet för att undvika att stora föremål skymmer ljuset. Även marken bakom bilen är belyst under i- och urlastning.

Kort om Optoga
Företaget startade i november 2004. Optoga utvecklar och levererar lysdioder, lysdioddrivare, LED moduler och mjukvarulösningar till belysningsindustri, fordonstillverkare och elektronikföretag. Genom att utveckla produkter med integrerad lysdiod och drivelektronik har Optoga tagit initiativet till att ersätta lysrör, glöd- och halogenlampor med lysdiodbaserade ljuskällor.

Ytterligare information:

Marcus Björkman
Optoga AB

Tfn: 0589-490 950

E-post: marcus@optoga.com

 Bifogade filer

 PDF-dokument  Word-dokument