Nyheter, Produktnyheter

Nya möjligheter för designers

En designer söker alltid nya sätt att skapa inspirerande former.
Vi på Optoga ger dem en hel uppsjö av nya möjligheter med Clara AC IP65.

Presskit

Med Clara IP65 ger vi designers och tillverkare nya möjligheter att skapa nya intressanta utomhusarmaturer. Utan att behöva begränsa sig till att, och hur, armaturen behöver vara vattensäker. Det har vi löst redan i ljuskällan.

Genom att göra själva LED-modulen IP67-klassad behöver armaturen inte se ut som utomhusbelysning alltid gjort. Dessutom behövs ingen extern drivare, Clara AC IP65 kopplas direkt till 230V. Det sparar både utrymme, monteringstid, vikt och pengar. Men framför allt skapar det helt nya designmöjligheter där det enda som behövs kan vara en stålbalk och två skruvhål för ljuskällan.

Förändrar marknaden

Med Clara AC IP65 förändras utomhusmarknaden för belysningstillverkare en gång för alla. Nu behöver tillverkare nämligen varken tillföra ytterligare fuktkapsling eller drivsteg för LED-enheten, utan kan bara koppla in den direkt i 230 volt. Det innebär enklare och mer kostnadseffektiv design samt kortare tid för att förädla och producera produkter. Med Clara AC IP65 sparar tillverkarna därför inte bara tid, utan även pengar.

Tanken är att istället för att göra hela armaturen fuktsäker så gör vi bara de ställen som är i behov av fuktspärrar säkra. Det handlar om att inte stänga in fukt utan alltid kunna få den att avdunsta från de platser som inte har elektronik. Stäng inte inne fukt utan öppna upp konstruktionen så att fukten alltid kan avdunsta.

Användningsområde

Clara AC IP65 är utvecklad för pollare, parkbelysning och bulkheads och kan integreras i miljöer som förut inte var möjliga, då LED-modulen i sig är vatten och fuktsäker. Vi har därmed flyttat undan den fuktsäkerhetsspärr som tidigare behövde finns inbyggd i armaturen och förenklar för OEM tillverkaren.

Tillverkaren kan nu koncentrera sig fullt ut på att konstruera respektive skapa en unik design istället för att fokusera på hur de olika fuktsäkra miljöerna ska uppnås – allt detta är integrerat.

Clara AC IP65 unit can be used in wet areas where IP65/IP67 protection is requiered.

Smidigt och säkert

Allt som behövs är två skruvar för att fästa modulen i exempelvis en stålbalk.

All elektronik är inkapslad i höljet och ett membran som andas gör så att det inte bildas kondens. Det som behövs är en fuktsäker kopplingsbox som elinstallatören har åtkomst till för inkoppling av 230VAC respektive att den är monteras på någon form av värmeavledande material.

Ip65 classed housing for electrical equipment outdoors.

Tekniska specifikationer

Basen i konstruktionen är en av våra starkaste och mest förekommande LED-moduler som finns ifrån låga effekter upp till höga med 230VAC som inkopplingsspänning. Vi har integrerat en 2-ledad dubbelisolerad gummikabel för att ha en flexibel möjlighet till inkoppling. LED modulen är ventilerad via speciella membran för att hela tiden kunna tryckutjämna för att minimera risken för fuktinträngning. Det är som alltid viktigt att kopplingsboxen också är fuktsäkrad annars kan fukt komma in via kabelanslutningens innerledare. Undersidan av LED modulen ska alltid vara monterad mot metall för värmeavledning.