Nyheter

DALI fullt integrerad i 230VAC LED modul

PRESSMEDDELANDE: OPTOGA AB      Arboga 2018-12-17

En mer utpräglad kraftfull design har sett dagens ljus hos Optoga. Istället för stora och bulkiga drivers kan nu armaturtillverkarna verkligen få deras produkter att kännas extra premium hos deras slutanvändare. Med ny DALI LED-teknikinnovation har det svenska företaget Optoga bidragit till att skapa en möjlighet till unik förutsättning. En ljusmiljö med standardiserade kommunikationsprotokoll, helt utan gränser.

Clara AC 230VAC är fylld med ny teknik i världsklass. Varje liten detalj är genomarbetad och förbättrad, till och med energiförbrukningen är ledande i branschen. Armaturtillverkarna kan direkt integrera DALI utan förändring på konstruktion och design. Samtidigt som den ger en möjlighet att minska energiförbrukningen med upp till 80 %!   

Tuffa krav på belysningen
Optoga, ett företag som specialiserat sig på LED-teknik och idag levererar ljusmoduler och teknik över hela världen. Stefan Larsson, vd på företaget berättar. ”Vi har under många år haft utveckling för att kunna integrera intelligent kommunikation i våra LED moduler, så att våra kunder ska kunna integrera det snabbt och enkelt. När vi började utveckla plattformen som DALI baseras på, fick vi samtidigt uppdraget att ta fram en bättre och energisnålare belysning till en kund och vad passade bättre än detta”.

Kraven var tuffa. Designen och den nya tekniken skulle inte lyftas fram utan den skulle bara finnas tillgänglig utan att synas. Men både vi och den nya kunden ville ha en ljuskvalitet som presterade och en kommunikationskvalitet utöver det vanliga. Ljuskällan skulle ha färgåtergivningsvärde och ljusemittering av yppersta kvalitet.

LED-ljus med många funktioner
Belysningen skulle även vara mer funktionell, extremt energisnål och fick inte bli dyrare än tidigare än konventionella LED drivare. Att vi gjorde den så liten att den kunde integreras direkt i LED modulen ifrågasattes initialt eftersom vi internt förutsatte att kostnaderna skulle överskrida budgeten, men även att kvaliteten på ljuset skulle bli sämre. ”Det finns fortfarande många felaktiga föreställningar om att det är osäkerhet med 230VAC direkt i LED, nu dessutom med DALI kommunikation. Utvecklingen går snabbt och våra LED moduler ger en extremt hög kvalitet vad gäller färgåtergivning, färgtemperatur och känslan av ett komfortabelt ljus”, förklarar Stefan. Totalt sett är den nya belysningen betydligt mer kostnadseffektiv än tidigare lösningar.

Upp till 80 % lägre energiförbrukning
LED ljuskällan är full av elektronik som ökar kvaliteten och gör funktionaliteten bättre, samtidigt som energiförbrukningen sänkts ytterligare.  Det kräver energisnåla lösningar. ”Den befintliga analoga tekniken som sitter i tidigare lösningar förbrukar ungefär samma energimängd. Skillnaden är att den nya är betydligt mer styrbar då vi har kompletterat belysningen för att uppnå ytterligare funktioner och en trevligare upplevelse”.

Kommunikation via DALI ska underlätta för slutkunden och skapar enkelhet för olika inställningar och möjligheter. Ljushanteringen ska göra våra kunders armaturer mer inbjudande och medföra en enklare integrering. Dessutom kan det bli enklare? Vid montering används endast 2 skruvar, samma som de använde redan tidigare monterar LED modulen och ett enkelt kontaktdon.

 

Ytterligare information:

Stefan Larsson
Optoga AB
Tfn: 0589-490 950
E-post: stefan.larsson@optoga.com

 

Kort om Optoga
Företaget startade i november 2004. Optoga utvecklar och levererar lysdioder, lysdioddrivare, LED moduler och mjukvarulösningar till belysningsindustri, fordonstillverkare och elektronikföretag. Genom att utveckla produkter med integrerad lysdiod och drivelektronik har Optoga tagit initiativet till att ersätta lysrör, glöd- och halogenlampor med lysdiodbaserade ljuskällor.