Porträtt

Steffen Soma – designer

Steffen Soma är designer och grundare till Lamp Shack. Med en bakgrund från både elektricitet och hantverk och ett stort intresse för inredning och arkitektur startade han Norges minsta lampfabrik för att skapa något eget och föra vidare. De nya armaturerna KUBE och SYLINDER är exempel på Steffens vilja att skapa stilrena, mångsidiga produkter i vackra naturliga material. Vi passade på att fråga lite om hur han jobbar med design. 

  • Kan du berätta lite om din bakgrund som designer?

Jag kommer från en familj där flera arbetar inom elektrikerbranschen och med hantverk. Detta har inspirerat mig till att skapa något eget och föra vidare det jag lärt från min familj. I cirka 7 år har jag jobbat på ett av Norges största köpcenter, med tonvikt på belysning. Planering, sälj, installation och reparation av belysningsinstallationer har präglat min vardag som elektriker på Kvadrat Kjøpesenter i Sandnes. I mitt arbete har jag utvecklat kunskapen om och intresset för belysning.

Som en hobby har jag i många år haft ett intresse för 3D-modellering och design av allt från små reservdelar till kompletta hus. Då jag började på Teknisk Fagskole inom Elkraft blev jag bättre på 3D och belysning. Något som gav mig en god grund för att kunna utveckla mina egna produkter och dessutom producera dem.

Tack vare Optogas geniala LED-moduler blir att mycket smidigare. Jag kan designa kompakta armaturer och får bättre möjligheter och närmast fritt spelrum i utvecklingen av lampor.

  • Vad inspirerar dig?

Minimalistiska former och skandinavisk design ger mig mycket inspiration. Det mesta av designen kommer av sig själv. Det finns ju många armaturer som liknar mina, men Lamp Shacks produkter ska vara tillverkade av vackra material och vara enkla att installera. Av erfarenhet vet jag att det är det många designarmaturer som är komplicerade och tidskrävande att montera, de har också ofta många detaljer i designen, något som gör att de inte passar in i alla miljöer.

Jag vill att Lamp Shacks produkter ska vara stilrena, snygga och lätta att montera. De ska vara mångsidiga. Att ha en minimalistisk och modern design gör armaturen tidlös och att den kan användas i många olika miljöer. Tillsammans med designen använder vi state-of-the-art LED-teknik från Optoga. Det gör att vi kan bygga armaturen kring LED-modulen i stället för tvärtom.

"SYLINDER by Steffen Soma. With Steffi-D and 50° lens" Foto: Ole Laget
  • Hur börjar du med ett designprojekt för belysning?

När jag startar med en ny design, börjar det alltid med egna idéer. Antingen det är en lampa för eget bruk eller för att bygga ut en designserie som redan finns. När själva designen sätter igång, behöver vi en LED-modul som passar till armaturen jag föreställt mig, därefter designas kylningen. När den är klar börjar vi med de synliga delarna, det kan vara skärmen, sockeln eller armaturhuset. Än så länge har vi få produkter som är färdigutvecklade, mycket ligger på ritbordet. Vi har som mål att ha ett litet utbud av produkter, men att alla ska komplettera varandra. Våra armaturern ska täcka behovet av både stämningsbelysning såväl som arbetsbelysning. Till exempel ska en golvlampa vid soffan fungera både som stämningsbelysning och bra läslampa.

Foto: Ole Laget
Foto: Ole Laget

Hur jobbar du praktiskt?

Alla delar till en armatur skissas i 3D utifrån en idé. När alla delarna är färdiga, testas de i en modell i 3D-programmet. Om alla delar passar perfekt ihop, tar vi fram en 3D printad modell för ett fysiskt test. Då testar vi montering och får en realistisk överblick på hur designen kommer se ut. Om designen lever upp till förväntningarna tar vi fram prototyper i materialet armaturen ska ha. Det kan till exempel vara betong, ädelträ eller aluminium. Därefter konstruerar vi gjutformar för betong eller referensformar för trä maskinframställning. I Norges minsta lampfabrik tillverkar vi och framställer de flesta delar för våra armaturer för hand. Vi gjuter, fräser, behandlar och paketerar själva.

"KUBE" with Clara AC 24. Foto: Ole Laget

Vi värdesätter om leverantören är intresserade av våra produkter och projekt, inte bara av ekonomiska skäl, utan för att lära sig och samla kunskap…

  • Hur jobbar du med leverantörer?

Jag föredrar att ha ett nära förhållande till mina leverantörer, ett av våra mål är att få leverantörer som kan leverera mycket av det vi har behov av. Optoga har idag ett stort urval av LED-moduler, som täcker alla behov vi har för våra armaturer idag. Våra leverantörer ska vara uppdaterade på gällande krav och lagar för sina produkter. Det ska vara bra och professionell kommunikation. Vi värdesätter om leverantören är intresserade av våra produkter och projekt, inte bara av ekonomiska skäl, utan för att lära sig och samla kunskap inför utveckling av nya produkter som kan komma Lamp Shack till del i framtiden.

"KUBE" Foto: Ole Laget
  • Kan du berätta lite om dina produkter?

KUBE är den första lampan som allt började med. Jag ville ha en vägglampa till mitt nya hus, men hittade inget som stack ut från mängden och som samtidigt hade en ren och enkel design. Då utvecklade jag KUBE. Det är en stilren och modern väggarmatur, med upp- och nedljus. För att tillfredsställa målet om att våra produkter ska vara mångsidiga, är armaturen designad så att den kan monteras över en standard kopplingsbox med dold strömförsörjning, och passa perfekt med boxens skruvhål. Armaturen kan även monteras direkt på väggen, med utanpåliggande kabel. Det är också möjlighet att använda starkare LED-moduler i armaturen, utan att göra om designen.

SYLINDER är en liten kompakt armatur som ger mycket ljus. SYLINDER passar bra för sig själv, men även i grupper med flera. Armaturen är främst designad för att användas över matbord, köksbänkar eller i trappor. Tack vare den kompakta designen och kraftiga ljusflödet passar den bra i många miljöer, det är bara fantasin som sätter gränser.

"KUBE" Foto: Ole Laget
"SYLINDER" Foto: Ole Laget

Vi ställer höga krav på våra armaturer. Det är ett tidskrävande och noggrant arbete eftersom vi använder organiska material. Ingen betongblandning är den andra lik till 100% och ingen träplanka har samma mönster som en annan. Alla delarna blir noggrant inspekterade och kontrollerade genom hela processen. Betongdelarna härdas efter att de gjutits och får torka efter slipning och behöver därefter vila en stund efter montering innan armaturen skickas till kund.

De elektriska komponenterna har de högsta kraven. Alla kablar och kopplingar mäts och dokumenteras både före och efter montering av armaturen. Innan armaturen packas, strömsätter vi den och testar med brytare och dimmer. Detta gör vi för att vara säkra på att kunderna får en produkt som lever upp till både förväntningarna och kraven som ställs på elektrisk utrustning.