Pressmeddelande, Medicinskt ljus

Svenskt ljus i kampen mot ebola

Pressmeddelande  •  2014-11-18 09:48 CET

Svenska LED-modultillverkaren OPTOGA har vunnit en stor internationell upphandling av medicinskt ljus som ska användas på fältsjukhus i kampen mot Ebola. ”Det har alltid handlat om att komma med i den här typen av projekt”, säger företagets VD och grundare Stefan Larsson.

Optogas LED-moduler OptoDrive™ har utsetts till de bästa och därmed tagit hem en stor internationell upphandling. Flera stora företag deltog med ljuskällor som utsattes för krävande tester men det var Arbogabaserade företaget Optoga som gick vinnande ur upphandlingen. Företagets LED-moduler, specialiserade för medicinskt bruk, kommer därmed användas i kampen mot Ebola. Modulerna kommer att ingå i en armatur för medicinska undersökningar.

Undersökningsbelysningen kommer att användas på fältsjukhusen för att belysa patienternas hud vid undersökning av kroppens syresättning. Optoga har lång erfarenhet av medicinsk belysning och Stefan Larsson, VD för Optoga förklarar, ”Ljuset som belyser huden ska stråla tillbaka i olika nyanser av rött ljus, och den djupröda färgen är svårast att få till. När ljuset klarar av att stråla tillbaka i olika nyanser kan man kanske se en blåaktig ton, den blå tonen betyder att blodet är dåligt syresatt.”

För utrustning i fältsjukhusen krävs att produkterna kan tåla de ibland tuffa förhållandena som råder. LED-belysning lämpar sig mycket bra till sådana ändamål. Förutom att modulerna ska klara de tuffa tekniska kraven ska de också ha lång livslängd och tåla både värme och fuktighet.

Optoga har jobbat med den här typen av medicinska moduler under en längre tid och tekniska utmaningar har varit Optogas drivkraft från starten 2004 då Stefan Larsson startade företaget tillsammans med två kollegor. ”För oss som jobbat med produkten har det alltid handlat om att komma med i den här typen av projekt.”

OPTOGA AB startades i november 2004 och har från starten varit specialiserad på LED-ljus. All forskning och utveckling sker i Arboga och företaget producerar LED-moduler olika ändamål för export världen över.

 Bifogade filer

 PDF-dokument