Nyheter, Pressmeddelande

Årets företagare i Arboga utmanar belysningsbranschen

Pressmeddelande  •  2013-09-19 22:53 CEST

På två år har det lilla elteknikföretaget i Arboga vuxit från fyra anställda till fjorton. Plus ett hundratal inhyrda personer i Kina. Bakom framgångarna ligger utveckling av LED-teknik som ljuskälla och nu utmanar man jättarna i branschen. Stefan Larsson, grundare till Optoga AB, har gjort intryck i Arboga och i onsdags fick han ta emot Företagarnas pris som Årets Företagare i kommunen. 

På den gamla järnvägsstationen i Arboga blev det fest när Företagarna och kommunens representanter knackade på hos Optoga AB och uppvaktade företagets vd Stefan Larsson. Kommunalråd Olle Ytterberg, lovprisade Optoga och grundaren Stefan.

Spännande utveckling av ny teknik– Optoga har framgångsrikt drivit på utvecklingen av LED-tekniken som ljuskälla. Idag är företagets teknik och produkter spridda över hela världen och vi vill uppmärksamma Stefan för det arbete som han gjort och gör, förklarar Olle Ytterberg.

Optoga startades 2004 av Stefan tillsammans med Marcus Björkman och Anette Bohman.
Fokus var redan från starten den nya LED-tekniken och snabbt rönte företaget framgång med olika specialapplikationer inom industrin och sjukvården.

LED-ljus som överträffar andra ljuskällorEn helt ny typ av ljusmoduler utvecklades parallellt och som tidigt visade branschen att LED-ljus kan vara betydligt bättre än de flesta andra ljuskällor. Både ur energi- och ljussynpunkt.

Marknaden växer nu mycket snabbt, samtidigt som priserna sjunker och det kräver allt större volymer. Stefan menar att det är nu den riktiga utmaningen börjar när branschens giganter Philips, Osram, Panasonic och Samsung ska mötas på allvar.

Snabb tillväxt viktig på en marknad som rusar– I början handlade det för oss om några tiotusentals enheter som vi tillverkade i Sverige. Nu planerar vi för en årlig produktion på upp till 30 miljoner ljuskällor 2015-2016. Tack vare samarbetspartners med flexibla produktionsresurser kan vi snabbt anpassa tillverkningen till efterfrågan och idag sysselsätter vi ett hundratal inhyrda personer i Kina.

– Vi är specialiserade och nischade, så på massmarknaden kommer vi aldrig bli en
storspelare. Men för alla armaturtillverkare som vill ha den bäst anpassade
ljuskällan, ska vi vara nummer ett, berättar Stefan Larsson.

För ytterligare information:

Stefan Larsson
Optoga AB

Tfn: 0589-490 951

E-post: stefan@optoga.com

Företaget startade i november 2004. Optoga utvecklar och levererar lysdioder, lysdioddrivare, LED moduler och mjukvarulösningar till belysningsindustri, fordonstillverkare och elektronikföretag. Genom att utveckla produkter med integrerad lysdiod och drivelektronik har Optoga tagit initiativet till att ersätta lysrör, glöd- och halogenlampor med lysdiodbaserade ljuskällor.

 Bifogade filer

 Word-dokument