Applikationer, Pressmeddelande, Designprojekt

SVEA i grönt designprojekt

Nya, urbana Green Kitchen med fokus på ergonomi

I samband med årets Stockholm Furniture Fair den 3: e februari presenterar danske designern Philip Bro Ludvigsen en ny, urban köksdesign. Köket, som kommer att gå under namnet Green Kitchen, innehåller en mängd nya funktioner och en grön design som öppnar upp helt nya möjligheter än det traditionella köket.

Den danske designern Philip Bro Ludvigsen presenterar en helt ny köksdesign i samarbete med LINAK på årets Stockholm Furniture Fair. Köket är ett resultat av ett nära samarbete mellan de två parterna. Philip Bro blev kontaktad av LINAK under våren 2014, och fick i uppdrag att utforma ett mobilt kök, som kombinerar en urban design med ergonomi.

Philip Bro har inte jobbat med LINAKs produkter tidigare. Processen från beskrivning till idégenerering gick dock relativt lätt, och den danske designern är mycket nöjd med det färdiga resultatet, som erbjuder både flexibilitet och ergonomi såväl som urbanitet;

– Köket är flexibelt på många sätt eftersom det kan flyttas runt på hjul, men det kan också höjas och sänkas med hjälp av LINAKs Base Lift lösning. Dessutom har jag tänkt en hel del öppen förvaring och flexibel kabeldragning. Ergonomin återspeglas i att höjden på arbetsytan kan varieras, och jag ser den urbana kopplingen i att det gröna kan tas in i staden, i hemmet och i köket i och med att det är möjligt att odla grönsaker direkt under modulerna, säger den danske designern och fortsätter;

För utställningen, använde jag fyra stycken OptoDrive SVEA med CRI 90+ för att få optimal färgåtergivning av örter, grönsaker med mera.

– Med Green Kitchen utnyttjas det flexibla utrymme som uppstår vid höjdjusterbara lösningar till ett grönområde som kan användas till att odla kryddor eller grönsaker, en liten köksträdgård med optimerad växtbelysning. För utställningen, använde jag fyra stycken OptoDrive SVEA med CRI 90+ för att få optimal färgåtergivning av örter, grönsaker med mera. När ”Green Kitchen” förhoppningsvis når ut och fungerar i verkligheten, ska dessa ”presentations lysdioder” kompletterat med några växt-optimerade LED som lyser på natten när elen är billig och köket inte används. På så sätt blir detta kök ett utpräglat ”form följer funktion”-projekt, och det har varit otroligt spännande och ibland utmanande, av att kombinera de gröna, urban aspekterna med kökets vanliga föremål såsom disk och matlagning.

 

Funktionella utsikter

Kökets hållbarhet och flexibilitet betonas särskilt genom de material som Philip Bro har valt för köket. Det dominerande materialet för köksmodulerna är CFC-märkt ek, som också används i de stora råa träblocken. Funktionaliteten av designen lyfts fram av att köksmodulerna har individuella bänkskivor. En design som Philip Bro ser stor potential i;

– Projektet ”Green Kitchen” utförs som ett experimentiellt utställningskoncept, men jag är övertygad om att delar av projektet kan inspirera några grönare och vänligare kök än de stora konventionella kök vi är vana vid. Att dela upp köksytorna i mindre moduler gör höj- och sänkbara lösningar användbara och inkluderande, eftersom fler människor kan arbeta sida vid sida med arbetsytor på olika höjd, säger han.

Den danske designern gör ingen hemlighet av att han lätt kan se sig själv arbeta i ett kök som Green Kitchen i framtiden;

– Jag tycker verkligen att det skulle vara ett bra ställe för matlagning under de långa, mörka nordiska vintrarna. Och jag älskar bara tanken på att böja sig ner och plocka tomater och smutta lite koriander. Men även möjligheten att rulla varje modul ut till grillen på terrassen på sommaren, skulle vara underbart, säger designern avslutningsvis.

 Köket kan ses på LINAK stand A33:28 på Stockholm Furniture Fair.