Nyheter, Pressmeddelande

Showcase Sweden med Volvo XC60R

Pressmeddelande  •  2010-04-09 08:00 CEST

Under S.E.E. summeras flera år av arbete för studenter i Sverige och Showcase Sweden ges det möjlighet att se vad elektronikindustrin betyder för Sverige. I samarbete med Volvo Car ställs en ny XC60R ut för att kunna se hur och på vilket sätt som lysdioder påverkar bilindustrin och deras tankar inom Säkerhet, Färgsättning och Miljö.

Säkerhet
Med hjälp av LED (lysdioder) i bromsljusen så förkortas reaktionstiden med 250 ms vid akut inbromsning. Lysdioden tänds nämligen betydligt snabbare än en konventionell glödlampa och kan därför då upptäckas på kortare tid av föraren i bilen bakom. Det innebär att stoppsträckan blir över 6 meter kortare vid en hastighet av 90km/h. Det kan vara skillnaden mellan liv och död eller skillnaden mellan en olycka och endast en kraftig inbromsning.

Ljus är osynligt
Att återge färgerna korrekt i alla interiörer för att inte förvanska färger är av central roll när nya bilar designas. I bilar finns många material – plast, trä, gummi och läder – som alla har olika egenskaper, ytstrukturer och känslomässiga kopplingar där designern vill skapa ett utseende eller en känsla. Belysningarna kan vara gömda för att du ska kunna se inne i bilen, informativa bakom knappar eller sådana som ska påkalla din uppmärksamhet. Allt för att det ska gå att framföra bilen säkert och bra.

Ljuset ska finnas men inte synas och absolut återge allt så naturtroget som möjligt oavsett färg eller material. Speciella lysdioder med väldigt högt Ra-värde har utvecklats för att designen och känslan ska bli rätt.

Energiförbrukningen
En lysdiods energiförbrukning är bara 10% av glödlampans. Det innebär mindre och enklare konstruktioner vilket gör att vikt kan sparas och med det en stor mängd energi i vilket fordon som helst. Tunnare kablar, lättare konstruktioner och mindre energi gör att fordonen får lägre bränsleförbrukning.

Det blir alltså billigare, säkrare och snyggare för ägaren och bättre för miljön att använda lysdioder.

Företaget startade i november 2004. Företagets personal har mer än 30 års gemensam erfarenhet av elektronikkomponenter. Optoga utvecklar och levererar lysdioder, lysdioddrivare, LED moduler och mjukvarulösningar till belysningsindustri, fordonstillverkare och elektronikföretag.

Genom att utveckla produkter med integrerad lysdiod och drivelektronik har Optoga tagit initiativet till att ersätta lysrör, glöd- och halogenlampor med lysdiodbaserade ljuskällor.

För mer information:

Stefan Larsson (stefan@optoga.com)

Optoga AB
Köpingsvägen 4
732 31 Arboga
+46 589 490 950
info@optoga.com

 Bifogade filer

 PDF-dokument  Word-dokument

 

Showcase Sweden med Volvo XC60R – Optoga AB.